Vi får ofte spørsmål som: Hva er et domenenavn og hvordan fungerer et domene? Hvorfor trenger jeg et domenenavn? Mange blir forvirret av uttrykk som domenenavn, webhotell, webhosting og navneservere / DNS. I dette innlegget vil vi svare på hva et domenenavn faktisk er, og hvordan et domene fungerer.

Hva er et domenenavn?

Domenenavnet er adressen til nettstedet som folk skriver inn i adresselinjen på sin PC for å besøke nettstedet. Enkelt forklart: hvis nettstedet ditt var et hus, ville domenenavnet ha vært adressen til huset.

En mer detaljert forklaring:

Internett er et stort nettverk av datamaskiner som er koblet sammen gjennom et globalt nettverk av kabler. Hver datamaskin på dette nettverket kan kommunisere med andre datamaskiner.

For å identifisere dem, tildeles hver datamaskin en IP-adresse. Dette er en rekke tall som identifiserer en bestemt datamaskin på internett. En typisk IP-adresse ser slik ut: 123.123.78.9

– Men en IP-adresse som dette er jo veldig vanskelig å huske. Nettopp derfor ble domenenavn oppfunnet.

Hvis du vil besøke et nettsted, trenger du ikke å skrive inn en lang rekke tall. I stedet kan du besøke det ved å skrive et domenenavn i nettleserens adressefelt – som er langt enklere å huske. For eksempel, dedia.no eller vg.no.

Hva skjer når du skriver inn et domenenavn i nettleseren din?

Nettleseren din sender en forespørsel til et globalt nettverk av servere som danner Domenenavnssystemet. Disse serverne ser da etter navneservere (DNS) tilknyttet dette domenet og videresender forespørselen til de nevnte serverne.

For eksempel, hvis nettstedet du skal besøke er plassert på servere her hos Dedia, vil domenet benytte følgende navneservere:

ns1.dedia-server.no
ns2.dedia-server.no

Disse navneserverne er datamaskiner som administreres av oss her i Dedia.

Våre navneservere sender nå forespørselen din til datamaskinen der nettstedet er lagret. Denne datamaskinen kalles en webserver eller et webhotell. Den har en spesiell programvare installert (Apache i vårt tilfelle). Webserveren henter nå den forespurte nettsiden og sender den tilbake til nettleseren din.

Hva er forskjellen på domenenavn og webhosting?

Hvis domenenavnet er adressen til nettstedet ditt, er webhostingen (ofte referert til som webhotell) det hjemmet der nettstedet ditt lever. Dette er den faktiske datamaskinen der nettstedets filer og databaser er lagret. Disse serverne tilbys som en tjeneste av hostingfirmaer, slik som oss.

For å opprette nettstedet ditt trenger du både domenenavn og webhosting. Det er imidlertid viktig å huske at de er to separate tjenester, og du kan kjøpe dem fra to forskjellige selskaper.

Kilder: wpbeginner