Når en potensiell kunde lander på nettstedet ditt for første gang, har du bare noen få sekunder til å fange oppmerksomheten og skape et godt førsteinntrykk

Hvis siden bruker for lang tid på å laste, mister du mange lesere og potensielle kunder. 

Ikke bare er dette veldig dumt for deg som ønsker å nå ut til flest mulig, men Google straffer også trege nettsider i form av lavere rangering i sine søkeresultater. I dette innlegget får du noen gode tips til hvordan du kan skru opp hastigheten på din WordPress-nettside uten å bruke ei krone.

1. Smart bruk av bilder

Paint.net er et gratis program for redigering av bilder

Her er det to viktige elementer som spiller inn – filtype og bildekvalitet. I tilfeller hvor du skal ha et «vanlig» bilde på din nettside, vil du alltid bruke JPG/JPEG. Bruk et gratis redigeringsprogram som Paint.net for å nedjustere kvaliteten på bildet så mye som mulig, uten at bildet blir stygt eller kornete. Dette vil minske filstørrelsen betydelig, og dermed redusere lastetiden.

Den andre filtypen heter PNG. Hovedregelen med PNG er at denne filtypen skal kun brukes om du trenger en transparent bakgrunn. På Dedia.no har vi brukt PNG i logoen vår og på ikoner hvor transparent bakgrunn er nødvendig. Ellers brukes kun JPG/JPEG.

PS! Det finnes også et plugin som automatisk komprimerer bildene dine når du laster de opp til WordPress-biblioteket, så slipper du å gjøre det manuelt. Pluginet heter EWWW Image Optimizer – det samme pluginet kan også optimere eksisterende bilder i ditt bibliotek med noen museklikk.

2. Caching

WordPress består av PHP-filer som inneholder mange skript. Hver gang en gjest besøker ditt nettsted, må webserveren prosessere PHP-skriptene i bakgrunnen før nettsiden vises. Dette skaper unødvendig mye last på webserver og lengere ventetid for dine besøkere.

Med et cache-plugin opprettes statiske HTML-filer regelmessig av pluginet. Når en gjest besøker din nettside med cache-pluginet aktivert, vil kun statisk HTML-innhold vises. Besøkeren ser ingen forskjell på selve innholdet, men webserveren slipper å behandle PHP-skriptene for hver eneste sidevisning. Dette sparer webserveren for mye arbeid, og gjør ditt nettsted betydelig raskere.

WordPress sitt mest populære cache-plugin, WP Rocket, kommer nå dessuten med en integrert CDN-tjeneste (Content Delivery Network). Perfekt om du vil nå et bredt, internasjonalt publikum!

Jeg anbefaler derfor WP Rocket (betalt, men definitivt best). Om du vil gjøre det billigst mulig bør du går for WP Fastest Cache (som er gratis)

3. Bruk CloudFlare

CloudFlare er kort forklart en usynlig mur som står foran din nettside. Dersom noen prøver å angripe ditt nettsted, vil CloudFlare automatisk absorbere angrepet for deg – uten at din nettside blir treg eller utilgjengelig. I tillegg vil CloudFlare gjøre at din nettside laster raskere da nettsiden serveres fra strategisk plasserte cache-servere over hele verden. Dette betyr at en nettside plassert i Norge også vil laste raskt for brukere i USA.

Slik fungerer CloudFlare i praksis

Vi er en sertifisert CloudFlare-partner og tilbyr CloudFlare kostnadsfritt med våre webhotell. Om du har et webhotell hos Dedia kan du aktivere CloudFlare med noen få tasteklikk i kontrollpanelet. Se vår guide her.

4. Optimaliser din database

Dette tipset gjelder i hovedsak for nettsider som har blitt tregere med tiden. WordPress-databasen lagrer mye – inkludert gamle revisjoner av sider og innlegg. Hver gang du jobber på en side eller et innlegg, autolagres revisjoner i databasen. Dette fører på sikt til at nettsiden blir tregere. Et godt plugin for å automatisk rydde opp i din database er WP-Optimize – husk å alltid ta backup av din database før du bruker dette pluginet!

5. Velg en god leverandør

Denne er ganske åpenbar. Du kan ikke fikse et problem ved å installere plugins og komprimere bilder, hvis flaskehalsen ligger hos din leverandør. Våre webhotell hostes fra lynraske webservere i Oslo. SSD-lagring inngår som standard, og sørger for minimal lastetid.

Det er også verdt å nevne at vi bruker CloudLinux på samtlige servere. Denne Linux-distroen sørger for at kunder som misbruker sine ressurser, eller slurver med sikkerheten, ikke kan påvirke andre kunder på samme server – noe som ofte er et problem hos leverandører uten slik beskyttelse.

Vi har en 100% fornøydgaranti som dekker alle årsaker til oppsigelse. Er du ikke fornøyd med hastigheten eller oppetiden du får hos oss, får du pengene tilbake!