Internett er ofte det første stedet folk ser etter informasjon om omtrent alt. Å registrere et domenenavn (eller flere) er derfor et viktig skritt for at du og din bedrift skal bli funnet – selv om du ikke har et nettsted enda.

For å eliminere noen av de vanligste misforståelsene om registrering av domener, har vi tatt opp noen populære myter:

Myte 1: Jeg trenger bare domenenavn om jeg har en nettside

Et domenenavn kan brukes til en rekke formål. Mange som ikke er klare til å ha et nettsted, registrerer bare domenenavnet for å sikre at det ikke blir snappet opp av noen andre. Domenenavnet kan bl.a. brukes til å opprette en profesjonell e-postadresse, eller som en webadresse som kan peke kunder til en alternativ tilstedeværelse på nettet, for eksempel deres sosiale medier – som en facebook-side til din bedrift.

Myte 2: Det er dyrt å registrere et domenenavn

Mange forbinder domenenavn med dyre hosting-tjenester og hjemmesideløsninger – ofte fordi mange leverandører vil selge deg flere tjenester samtidig som du registreret et domenenavn. I noen tilfeller du også kjøpe flere tilleggstjenester sammen med ditt domenenavn.

Men dette er ikke praksisen hos alle leverandører. Faktisk kan du registrere et enkelt domenenavn uten å ha noen av de andre tjenestene hos de fleste. Den faktiske prisen til selve domenenavnet er ofte bare noen hundrelapper i året. Du kan se vår komplette prisliste over domenenavn her.

Å ha en tilstedeværelse på nett er enklere enn noen gang

Myte 3: Å registrere et domenenavn er det samme som å eie et domenenavn

Domenenavnregistreringer er priset på en abonnementslignende modell som gjør det mulig for en person eller bedrift å registrere et gitt domenenavn i en viss periode (vanligvis i årlige trinn). Ved slutten av registreringsperioden har du (domenenavnregistranten) muligheten til å fornye domenenavnsregistreringen for en ekstra periode, eller la det utløpe. Det er ingen begrensning for hvor lenge du kan ha domenenavnet ditt – så lenge du fornyer det hvert år.

Når domenet utløper, blir det fritt tilgjengelig for andre å registrere. På samme måte som et telefonnummer som tildeles en annen kunde når du sier opp ditt mobilabonnement.

Myte 4: Man må ha en bedrift for å registrere .no domenenavn

Dette er en gammel regel som henger igjen hos mange, selv om Norid åpnet opp for at privatpersoner kan registrere .no domenenavn i Juni 2014. Alt du trenger for å registrere et .no domenenavn er et norsk personnummer. Alle norske privatpersoner kan registrere inntil 5 domenenavn på seg selv. Om du trenger mer enn 5 domenenavn, må du ha en bedrift med et aktivt org.nummer.

Myte 5: Om min bedrift er registrert i Brønnøysundregistrene, har jeg fortrinnsrett på domenenavnet

Dette stemmer ikke. Faktisk er det mange som spekulerer i nettopp dette. La oss si at du oppretter en bedrift som heter MinBlomsterButikk AS. Når det nye firmaet ditt offentliggjøres, vil du risikere at «domenehaier» registrerer domenenavnet Minblomsterbutikk.no – kun for å selge det dyrt tilbake til deg.

Derfor er det alltid lurt å registrere domenenavnet samtidig som du registrerer selve bedriften i Brønnøysundregistrene – nettopp for å unngå at andre tar domenet før deg.

Kilder: Norid, Verisign