I denne guiden skal vi ta for oss hvordan du kan gjøre en komplett gjenoppretting (full restore) av din WordPress-installasjon. Denne guiden kan også brukes dersom du vil gjenopprette enkelte filer, mapper, eller bare en database fra backup.
WordPress består av et sett med filer og én MySQL (MariaDB) database. En fullstending gjenoppretting av WordPress består derfor av to deler:
1) Sletting av gamle filer og gjenoppretting av filer fra backup
2) Dumping av gammel database og gjenoppretting av database fra backup
Del 1) Filene
1) Logg inn på ditt cPanel og klikk på "Filbehandling"
2) Dobbelklikk på mappen "public_html"
3) Klikk på "Innstillinger" og aktiver visning av skjulte filer (dotfiles)
4) Dette steget må du utføre dersom du har flere databaser på ditt webhotell (f.eks. flere WordPress-installasjoner). Dersom du kun har én WordPress-installasjon/database på ditt webhotell kan du hoppe direkte til Steg 6 nå.
For å finne ut hvilken database som brukes av WordPress-installasjonen som skal gjenopprettes, må du navigere deg til WordPress-installasjonen som skal gjenopprettes. Høyreklikk så på filen "wp-config.php" og velg "Edit".
5) Noter deg databasenavnet som er i linjen "DB_NAME", i dette eksempelet heter databasen "kunde_wpdb215697". Klikk deretter Lukk for å lukke tekstfilen.
6) Vi skal nå slette alle WordPress-relaterte filer som senere skal gjenopprettes. WordPress består av mappene wp-admin, wp-content og wp-includes. Samt alle .php-filene som ligger i samme katalog. Marker alle filene som tilhører din WordPress-installasjon og klikk "Slett". Om du ikke har noen underdomener eller andre kataloger på ditt webhotell, kan du bruke "Merk alle" knappen og så klikke "Slett".
Merk: Ved sletting av filer som ikke er relatert til WordPress-installasjonen, kan du potensielt ødelegge tjenester som kjører på ditt webhotell. Dette steget må utføres med varsomhet. Om du er usikker i denne prosessen, er du velkommen til å ta kontakt med oss for bistand.
7) Nå som WordPress-filene dine er slettet, skal vi gjenopprette de samme filene fra en tidligere backup. Klikk på "File Backups" ikonet i ditt cPanel.
8) Nå skal du velge et tidspunkt å gjenopprette fra. I dette tilfellet velger vi 20. Februar og klikker på "File Manager" på denne datoen.
Merk: Det kan være mange backups i listen din, og visningen kan derfor bestå av flere sider.
9) Her navigerer du deg inn i katalogen "public_html" og klikker så "Show Hidden Files" oppe til høyre. Marker så alle WordPress-filene og mappene som du nettopp slettet (som skal gjenopprettes). Klikk deretter på knappen "Restore Selected".
Merk: Visningen kan inneholde mange filer og mapper. Sørg for at du scroller helt ned til bunnen så du får markert alle WordPress-relaterte filer og mapper.
10) Etter at du har klikket "Restore Selected" og så "Add to Restore Queue" vil gjenopprettingen sette i gang, og vil automatisk plassere WordPress-filene dine på samme plassering som de hadde før. Dette kan ta alt fra noen minutter til flere timer, avhengig av størrelsen på din WordPress-installasjon.
Du har nå fullført fil-gjenopprettingen! Neste steg er databasen.
Del 2) Databasen
1) Logg inn på ditt cPanel og klikk på "Database Backups"
2) Velg samme dato som du valgte i filgjenopprettingen i forrige del. I dette eksempelet er det 20. Februar. Klikk "Generate Download" på valgt backup.
3) Når backupen er klargjort vil du få muligheten til å laste den ned til din PC. Klikk på knappen "Download" og lagre filen på ditt skrivebord.
4) Høyreklikk på filen og velg "Pakk ut her"
Merk: Dersom du ikke får dette alternativet når du høyreklikker på filen, må du installere WinRAR eller et annet komprimeringsprogram som støtter utpakking av tar.gz-filer. Klikk her for å installere WinRAR på din PC.
5) Gå tilbake til cPanelet og klikk "PHPMyAdmin"
6) I venstre marg: klikk på databasen som skal gjenopprettes. I høyre marg: scroll helt ned og kryss av boksen "Check All"
7) Fra rullegardinlisten "With Selected:" velger du "Drop".
8) Nå som databasen er tom (dropped) skal vi gjenopprette fra backupen vi lastet ned i steg 3:
Dra .sql filen fra skrivebordet ditt til nettleservinduet for å automatisk starte opplastingen.
Merk: Det er viktig at det er den utpakkede filen (.sql) som lastes opp. Ikke arkivfilen (.tar.gz).
9) Status for opplastingen kan sees nede i høyre hjørne. Opplastingen kan ta flere minutter, avhengig av størrelse på databasen og hastigheten på din internettlinje.
Du er nå ferdig! Når opplastingen er fullført, har du gjenopprettet din database fra backup.
Har du noen problemer eller spørsmål om denne guiden? Ta gjerne kontakt med oss på kundeservice for bistand.